top of page
  • Writer's pictureHellikki

Ihana kamala uusi vuosi

Uuden vuoden juhlinta on monelle ihmiselle vuoden yksi odotetuin juhla; toivotetaan tervetulleeksi uusi vuosi ja sen mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet ja samalla hyvästellään kulunut vuosi painolasteineen.

Samaa ei voi kuitenkaan sanoa monestakaan karvaisesta kaveristamme. Rakettien pauke ja väriloisto voi saada hyvähermoisimmankin piskin pelkäämään ja stressaantumaan erittäin pahasti, ja tilanne pahenee vuosi vuodelta.

Ennenkuin Suomi on siinä tilassa, että ihanat raketit ammuttaisi hyvin pienessä aikaikkunassa, tai korvattaisi kokonaan esimerkiksi Laser-Showlla kuten Espoossa vuonna 2018, on meidän koiranomistajien pidettävä huolta - että karvakaverin pelko ei kasva liian suureksi.


Eläinten rakettipelkoa ja jännitystä voidaan hoitaa monin lääketieteellisin keinoin. Keinoja löytyy laidasta laitaan; reseptilääkkeistä rauhoittaviin pistorasiahaihduttimiin ja erilaisilla tuoksuilla kyllästettyihin kaulapantoihin. Haihduttumet ja pannat tosin hipovat mielestäni jo hieman kasvilääkinnän ja luonnonmukaisemman hoidon rajoja kun verrataan pillereihin ja muihin apteekin liuoksiin ja seoksiin.


Lääkkeistä miedompi vaihtoehto olisi käyttää homeopaattisia tuotteita, joista valinnan varaa löytyykin jo sitten paljon. Yksittäisiä valmisteita on monia, ja näitä yhdistelemällä löytyy varmasti jokaiselle karvakuonolle ja omistajalle omat sekoitukset. Näiden käytössä kannattaa kääntyä osaavan homeopaatin puoleen. Tuotteita saa hankittua joistakin luontaistuotekaupoista ja valikoiduista apteekeista.

Kasvilääkinnällisiä ja täysin luonnonmukaisia keinoja koiran rauhoittamiseen löytyy myöskin monia. Tässä niistä muutamia;

- Yrttisuihkeet, -uutteet ja -öljyt rauhoittavista kasveista kuten esimerkiksi Kanervasta, Kamomillasta, Sitruunamelissasta, Valeriaanasta, Kärsimyskukasta, tai Kauranoraasta

- Eteeriset öljyt ja hydrolaatit, kuten esimerkiksi Nerolihydrolaatti tai laventelihydrolaatti.

- Suomalaiset Kukkatipat

Yrttejä, yrttisuihkeita ja -uutteita voi sekoittaa suoraan koiran ruokaan tai juomaan. Öljyjä voi käyttää koiran iholle.

Eteeriset öljyt ja hydrolaatit ohjeen mukaan joko iholle tai esimerkiksi johonkin leluun tai kaulapantaan imeytettynä. Eteeristen öljyjen käytössä neuvoo koulutettu aromaterapeutti! Eteeristen öljyjen käyttö olisi kuitenkin hyvä aloittaa ajoissa, ja luoda koiralle mielleyhtymä tuoksun ja jonkun kivan ja rentouttavan asian välille ennen uuden vuoden pauketta. Myös yrttisuihkeita ja uutteita voi käyttää eteeristen öljyjen tapaan. Öljyjä voi käyttää myös esimerkiksi kääreiden ja hauteiden tekoon.


Koiraa voi ja kannattaa myös rauhoittaa manuaalisesti; parasympaattista hermostoa voi rauhoittaa laittamalla toisen käden kallonpohjan päälle ja toisen ristiselälle. Käsiä pidetään tässä jonkin aikaa kunnes koira hieman rauhoittuu. Myös korvien hierominen on voimakkaasti rauhoittavaa toimintaa. Rentouttava hierominen ja kosketus ylipäätään voivat auttaa jännityksen ja pelon lievityksessä. Samoin koiran kapaloiminen tiukasti tai pukeminen kompressiopukuun.


Edellisten lisäksi kannattaa toki muistaa myös vanhat tutut tavat lievittää pelkoa ja jännitystä: verhot kiinni, radio tai tv kovalle, ei jätetä koiraa yksin, ulkoilut hyvissä ajoin ennen rakettien ampumisia ja miksei myös hieman tuhdimpi ateria tai luu järsittäväksi jos koira ei ole liian jännittynyt syömään.


Edellisiä keinoja rohkeasti yhdistelemällä löytynee jokaiselle edes vähän helpotusta tuova ratkaisu Uudesta vuodesta ja raketeista selviämiseen. Tämän kirjoituksen keinot toki käyvät yleisesti mihin tahansa jännityksen, rauhattomuuden ja pelon hoitoon niin ihmisille kuin koirillekkin. Ota rohkeasti yhteyttä eläinlääkäriin, homeopaattiin tai aromaterapeuttiin ja kysy lisää neuvoa. Minä autan mielelläni kasvilääkinnällisissä asioissa :)


Osoitteesta https://tuulenpolku.com/ löytyy ihana henkilö auttamaan aromaterapian ja luontaishoitojen asioissa.


29 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page