top of page
  • Writer's pictureHellikki

Tassut tiptop

Updated: Feb 11, 2019


Tassujen hyvinvointi ja kunto on äärimmäisen tärkeää vaihtuvissa sääoloissa ja erilaisilla

alustoilla. Monella koiralla kuitenkin tulee ongelmia pakkasten kiristyttyä ja katujen suolauksen alettua.


Tassujen vointia on hyvä tarkkailla säännöllisesti; onko tassuissa paljon halkeamia, ovatko ne sileät vai karheat, onko tuoreita tai vanhoja haavoja/arpia, ovatko karvat kovasti punertuneet, aristaako koira tassuihin ja anturoihin koskemista, haisevatko tassut makealle, jyrsiikö tai nuoleeko koira tassujaan usein ?


Jos koiran tassuissa on jotakin edellämainittua ongelmaa tai muuta vastaavaa, ensiapuna

toimii huuhtelu ja rasvaus. Tassujen huuhtelun voi ulkoilun jälkeen tehdä pelkällä vedellä, tai voi käyttää myös yrttivesihuuhtelua; tassujen huuhteluun hyviä ja turvallisia yrttejä ovat esimerkiksi siankärsämö, mesiangervo ja kehäkukka. Myös ratamo tai laventeli voivat toimia rauhoittavana elementtinä yrttivedessä.

Huuhtelun jälkeen tassut kuivataan hyvin ja anturoihin sekä ihoon niiden välissä levitetään

salvaa tai rasvaa. Mielestäni itsetehty terva-hunajasalva ja kookosöljy toimivat parhaiten antibakteeristen ja hoitavien ominaisuuksiensa ansiosta, mutta eläinkaupasta ja apteekista saa myös varmasti ihan päteviä tuotteita jos edellämainitut eivät ole saatavilla tai tuttuja. Pääasia on testata ja löytää juuri omalle koiralle se paras tuote. Rasvan/salvan nuolemista voi luonnollisesti ehkäistä sukilla tai tosssuilla jos pelkät kiellot

eivät tehoa.


Muita keinoja helpottaa tassujen hyvinvointia talvella on leikata ylimääräiset pitkät karvat anturoiden välistä pois ettei lumi ja hiekoitussora kasaudu kökkäreiksi anturoiden väliin. Tossut ovat myös hyvä vaihtoehto kun halutaan pitää herkistä tassuista huolta. Tossujen valinnassa tulee erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että ne ovat sopivan kokoiset ja pysyvät näin jalassa hankaamatta tai putoilematta. Eläinkaupan myyjät ovat superhyviä auttamaan oikeankokoisten tossujen valinnassa. Laadukkaat tossut kestävät vuodesta toiseen vaikka ovatkin arvokas kertahankinta.

Kynsien pituuteen on myös hyvä kiinnittää huomiota, samoin kuin ruokavalioon. Huono, puutteellinen tai väärälainen ruokavalio aiheuttaa helposti iho-oireita ja herkistää tassut ympäristön vaikutuksille ja allergioille. Liika hiiva voi myös aiheuttaa ongelmia tassuissa.


ps. Valmistan terva-hunaja salvaa pieniä määriä tilauksesta. Kysy lisää jos kiinnostuit :)


20 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page